Pitsien ja antiikkitekstiilien hoito

Näillä sivuilla on tietoa, jota olen kerännyt kirjoista, lehdistä, pitsien harrastajaystäviltäni sekä omista kokemuksista, erehdyksistä ja onnistuneista kokeiluista kerättyä tietoa. Kiitän kaikkia tietojaan jakaneita.

Ohjeissa puhutaan pöytäliinoista, mutta ne voi laajentaa pitseihin ja kaikkiin tekstiileihin jotka on tehty pellavasta, puuvillasta tai muista luonnonmateriaaleista. Osittain niitä voi soveltaa myös viskoosiin eli sillaan.

Ehkä nämä ohjeet eivät ole parhaat, sopivimmat, helpoimmat tai nopeimmat. Toivon, ettei sivuilla kuitenkaan ole suoranaisia virheitä. Sinulla voi olla paljon parempaa tietoa. Jos haluat jakaa sen muille, täydennän sivuja mielelläni.

Kaappi ei ole oikea paikka

Toivon, että tieto vanhojen tekstiilien käsittelystä johtaisi niiden käyttämiseen nykyistä enemmän. Kaappiin unohtaminen ei minusta ole antiikkitekstiilien kunnioittamista. Niitä pitää käyttää, jotta niiden kauneutta voi ihailla, mieluiten joka päivä. Kun sukuaarteet ovat kunnioittavasti käytössä, myös seuraavat sukupolvet oppivat näkemään niiden kauneuden ja arvon ja aikanaan jatkamaan niiden käyttämistä.

En kuitenkaan tarkoita, että kodin kauneimman nyplätyn liinan pitäisi koristaa arkista keittiönpöytää. Parasta liinaakin voi toki pitää esillä jatkuvasti, mutta mielellään suojattuna likaantumiselta ja hankalasti poistettavilta tahroilta.

Suojaa antiikkiliinalle

Tavallinen vanhanaikainen perunajauhotärkkäys antaa pöytäliinalle ryhtiä. Tärkki myös suojaa tekstiiliä likaantumiselta jonkun verran.
Jos liina on paikassa, johon voi teettää lasisen suojalevyn, se on hyvä vaihtoehto.
Lasi suojaa liinan lisäksi myös sen alla olevaa pintaa esimerkiksi kosteusvaurioilta.
Niin kirkkaassa kuin heijastamattomassa lasissa on hyvät ja huonot puolensa, joten valinta pitää tehdä tapauskohtaisesti.
Lasin sijasta voi käyttää myös akryylilevyä, joka ei mene rikki yhtä helposti kuin lasi.

Älä hankaa, väännä tai kierrä!

Vanhat kuidut eivät kestä käsittelyä, josta uusi ei olisi moksiskaan.

Kun levität vanhaa tekstiiliä tai pitsiä kuivumaan, oio se mahdollisimman tarkkaan muotoonsa. Yritä hyvin varovasti venyttää saumat, pitsit ja revinnäisosat oikeaan mittaansa märkänä, koska kostea kuitu kestää enemmän venytystä kuin kuiva.
Ellei liinaa ole venytetty aikaisemmissa pesuissa, sitä ei ehkä voi venyttää ainakaan yhdellä kertaa riittävästi.

Jatkoa luvassa, myös lisää kuvia...