Kauneutta!

Menneiden sukupolvien naiset ovat nyplänneet ja kirjoneet uskomattoman kauniita käsitöitä. Pitsileidi tuo heidän luomaansa kauneutta nykypäivään, käytettäväksi arkeen ja juhlaan.

Antiikki- ja vintagepöytäliinat ja muut kodin tekstiilit, nyplätyt antiikkipitsit, uusvanhat konepitsit ja muut käsityöt tulevat etupäässä Brittein saarilta, osin myös muualta Euroopasta.

Monet vanhat pellavapitsit on nyplätty ns. tallipellavasta. Sitä kehrättiin parhaasta aivinapellavasta talleissa ja muissa kosteissa ja kylmissä tiloissa, koska kostea kuitu kestää kehräämisen ohuemmaksi langaksi. Yhtä ohutta ja kestävää pellavalankaa ei voida enää valmistaa, koska vaadittavat olosuhteet eivät täyttäisi nykyisiä työturvallisuusvaatimuksia.

Pitsileidin kokoelman vanhimmat kaulukset ja käsineet on ommeltu ja nyplätty 1700-luvulla ja vanhimmat liinat 1800-luvun alkupuolella.

Suurin osa Pitsileidin antiikkiliinoista on kuitenkin 1900-luvun alusta. Jugend-liinat on tehty 1900-luvun vaihteen molemmin puolin, art deco/funkkis-liinat noin vuosina 1920 - 1935. Kukkakirjottuja monivärisiä liinoja tehtiin jo 1900-luvun alkupuolella. Niiden kukoistuskausi oli kuitenkin vasta II maailmansodan jälkeen 1950-luvulla, kun tekstiiliteollisuuden kehittämät edulliset ja kestävät synteettiset värit yleistyivät.

Alkuaan varsin huonokuntoiseltakin vaikuttava antiikkiliina voi saada uuden uljaan elämän. Kun liinasta on poistettu tahrat ja se on korjattu, pesty, tärkätty ja silitetty, se on kuin unesta herännyt prinsessa Ruusunen.